Friday, July 22, 2011

Bile FB kene hack..

Assalamualaikum wbt..

Ape khabar semua? harap semuanya sihat2 & berada di bawah rahmat-Nya sentiasa ye..
Hmm, ari nie Wawa rasa nak ceritakan sedikit pengalaman Wawa baru2 nie, facebook Wawa kene hack..



Rasanya banyak yang tahu kan, skrg nie sedang tersebar 1 virus baru kat fb.., lbh dikenali sbgai virus "hi. how are you?".. virus tu dihantar melalui chat fb yg menggunakan fb kwn2 kite yang lain.. Wawa pun dah terkena.. Macam mana boleh terkena? hmm..

Pada malam 17/7/11 ari tu, Wawa mcm besa lah, on9 kul 10.00 mlm.. Bkn ape, Wawa suke buka 2 group nie, Srikandi2 islam & Badan Dakwah dan Rohani.. Banyak info keagamaan yg berguna yg didapati dari group2 nie.. nsht2 yg diberikan oleh ahli-ahlinya pun sgt2 berguna.. Mmg Wawa sayang sangat2 lah kat 2 group nie.. hehe.. Opps.., dah terlajak kata pulak.. Sambung balik pasal tadi.. Ok, tengah Wawa menjengah kedua-dua group tu, tibe-tibe, seorang kawan sklh Wawa dulu anta chat kat Wawa..

A : Hi. how are you?
---> Dalam hati Wawa fikir mmg dia nie nak chat ngan Wawa la kot..

Wawa : Salam.. alhamdulillah, i'm fine.. how about u?

A : Ok. Wanna laugh?
---> Dlm hati Wawa tertanya-tanya juga, ape maksud dia nie.. tibe2 tanya nak ketawa ke tak.. x faham Wawa dibuatnya..

Wawa : Means?

A : It is you on the video. :)) want to see? :)
---> Wawa tertanya-tanya, video ape pulak pasal Wawa yang lucu sangat tu? dalam hati dah agak gelisah dah..

Wawa : video ape?

A : (dia bagi 1 link kat Wawa)

Wawa klik la link yang dia bagi tu.. sebab memang nak tahu sangat kan video pasal ape.. tapi bile dah klik, katanya video tu x boleh buka.. kene download something baru dpt tgk.. so Wawa tanya dia lagi..,

Wawa : video ape? x dpt buka pun..

A : I'll be out for an hour. will be back soon.

Wawa pun dah x dpat buka video tu, Wawa abaikan jer lah.. Ingatkan mmg xde ape2.. Then, Wawa terbaca post yang baru diupdate oleh A, dia ckp fb dia kene hack.. biler baca komen2 kat situ, baru Wawa sedar.., yg chat ngan Wawa tadi bukan dia, tapi hacker tu..

Then, esoknya, biler Wawa on9 fb Wawa balik, Wawa tgk byk msj kat inbox Wawa.. biler Wawa buka, Wawa tgk diri Wawa pulak yg chat ngan org len mcm A chat ngan Wawa.. masa tu baru Wawa sedar, fb Wawa pun dah kene hack juga.. & yg paling sdh time tu, fb Wawa langsung x boleh dibuka secara normal. so, Wawa terpaksa guna facebook mobile utk buka.. Alhamdulillah, mujurlah ade seorang kawan Wawa sempat bagitau Wawa cara nak stopkan hacker tu.. Jadi, utk stopkan hacker tu dari terus hack fb Wawa, Wawa pinjam laptop anak kawan mak yg kebetulan bercuti seminggu kat rumah Wawa nie. Alhamdulillah, sume dah selesai..

Tapi laptop Wawa yang teruk, coz antivirus Wawa dah x boleh guna.. Sebab, selain fb Wawa kene hack, link yang Wawa klik tu juga berpotensi memberikan virus kepada laptop.. Jadi, Wawa hantar la laptop ke kedai untuk di format balik semalam (21/7/11), ari nie baru dapat balik.. Alhamdulillah la, laptop Wawa kembali kepada yang asal, dapat diguna semula..

Biler Wawa muhasabah diri semula dalam apa yang berlaku selama seminggu nie, Wawa terfikir sesuatu..
Biler fb kene hack, x boleh guna, laptop kene virus.. ramai yang akan rasa sedih.. betul tak??
Tapi dalam kehidupan kita nie, sebenarnya tanpa kita sangka, syaitan selalu mencuba utk meng'hack' diri, akal fikiran & hati kita.. cuma terpulang pada diri kita saja utk sedar cepat yang diri kita sudah kene hack ngan makhluk Allah yg lagi 1 itu.. hmm..

bile laptop kene virus, cepat2 kita semua hantar ke kedai utk diservis.., kita tingkatkan lagi protection kat laptop kita, betul x?
jadi rakan2 sekalian.., sebelum diri kita terkena 'virus' yg lebih kuat daripada makhluk Allah yg kita x nampak tu, marilah kita men'servis' hati kita & meningkatkan lagi 'security' & 'protection' agar tidak mudah 'si dia' nak menghantar virus kepada kita.. 

Sama2 lah kita bermuhasabah diri kita semua ya sahabat2..
Assalamualaikum wbt..




*** kredit to Abdullah Basri b. Ali Sabri kerana byk bagi support semangat.. :))

2 comments:

  1. salam..bersamasama lah kita muhasabah diri..nice entry:)

    ReplyDelete
  2. syukran kerana sudi membaca..
    sama2 lah kita sentiasa bermuhasabah diri yg lemah ini.. :))

    ReplyDelete