Sunday, May 15, 2011

F4P1 dalam kenangan..

Assalamualaikum...


Sdr x sdr, dah sthun dah dari tarikh Wawa mula masuk matrik.. Dah lepas dah gelaran 'budak matrik' dari diri Wawa.. Wawa dah mula merindui kwn2 Wawa, especially, kwn2 praktikum Wawa, F4P1...


10/5/2010 mlm, Wawa rujuk kat papan knyataan blok Wawa masa mula2 msuk matrik dulu, Wawa tgk, Wawa ditempatkan dlm praktikum F4P1.. Mulanya agak kekok dgn diorg masa baru msuk, tapi dah sethun ktorg kat sana, dah mula ok dah.. kat sini Wawa nak describe skit ape yg Wawa tau psl dak2 kls Wawa selama sthun Wawa knl diorg nie...


F4P1~ZEST TO BE THE BEST
Haa, nie la ktorg.. gmbar nie diambil pada 1 Mac 2011.. amacam? smart x ktorg sume? hehehe.. Mulanya, dlm F4P1 nie ade 26 org ahli masa pndaftaran time orentasi dulu.. Then 5 org kuar g masuk aliran Sains Hayat & Akaun, so, tggl la ktorg 21 org jer.. Tapi then msuk sem 2, sorg lagi kuar g ambik SPA.. t yg tinggal 20 org jer tu.. diorg nie la pnghibur hati Wawa sepanjang kat KMM nie.. Moto kls ktorg? "ZEST TO BE THE BEST".. Maksudnya? Semangat utk jadi yg terbaik.. Nie Asma la yg letak moto kls nie masa ktorg sume perah otak nak cari moto kls uk letakkan dlm poster kelab sorak yg cikgu Ko-k kitorg suh.. Melekat sampai ke penghujung sesi moto kls kitorg nie.. hehe..


Cik Fatimah Ismail


Nie Cik Fatimah, mentor praktikum ktorg.. kecik, comel jer bdn dia... Umur dia? masih muda lagii... ktorg teka dlm lingkungan 24-25 thn cam tu la.. Cik Fatimah nie merupakan salah seorang pensyarah Program Dua Tahun bagi subjek biologi di KMM nie.. cik Fatimah nie, sporting orgnya... dia sntiasa sym jer dpn ktorg.. x prnh mrh2 ktorg.. walaupun kdg2 karenah ktorg nie agak menyakitkan hati, tapi dia sbr jer ngan ktorg.. Setiap kali perjumpaan mentor mentee yg diadakan pada hari Jumaat, kul 2.45-3.45 ptg, 2 minggu skali, mesti ade jer game yg cik Fatimah nie nak buat.. Tapi setiap game yg dia buat tu, ade mngandungi makna yg tersirat yg akan ktorg fahami di akhir perjumpaan.. dia mmg merupakan seorg mentor yg baik la bgi Wawa..











Mohd Nor

Ni Mad Nor.., nama sbnr dia, Mohd Nor bin Md Zin bin Md Said bin Md Latif (copy dari nama yg dia tls kat nota math, chpter 2.4).. dia nie ketua praktikum ktorg.. dipilih kerana, dia plg tue di antara semua pljr llaki praktikum ktorg.. maklumlah, x-PDT & tue sthun dari ktorg.. dia nie Wawa tgk agak pendiam, (bg Wawa la..), & serius… Dalam semua dak2 lelaki pun, dia la plg lmbat Wawa nak mesra sbb, agak takut nak tegur dia.. muke dia serius sgt.. (hehe, jgn mrh ea mad nor).. Tapi, dia sbnrnya ok jer, xder la serius mana pun orgnya.., leh juga bgurau ngan dak2 praktikum ktorg nie.. Walaumcm mana pun, bile disuruh wat smthng, dia tetap akn buat perkara tu dgn baik..
~Mad, aq mnta maaf ea law slama nie aq ada wat slh silap yg mnyakitkan ati ko, & jarang btegur sapa ngan ko.. sory.., huhu..


Nor Farah

Ni pulak Farah, penolong ketua praktikum ktorg.. nama gelaran, Semut.. sbb? Masa sesi orentasi tu, cik Fatimah suruh ktorg lukis smthing yg ktorg suke & mnggambarkan diri ktorg.. Si Farah nie dia lukis gmbr semut & sebab nye, dia ckp dia suke tgk peribadi semut yg rajin, sebtiasa berusaha mcari rezeki & mcm2 lagi la dia ckp (Wawa dah x ingt sgt dah pe lagi dia ckp time tu). Farah nie seorg yg tegas tapi bertolak ansur.. Dia nie juga lah yg jadi penyumbang idea dalam latihan sorak & jazz chant ktorg dulu.. senang la nak bekerjasama ngan dia., dia x cerewet sgt..
~Farah, thanz 4 everything k.. sory byk sshkan ko & aq mnta maaf juga law ada wat slah silap yg mnyakitkan ati ko slama nie.. ko mmg best la Farah..



Nur Syafiqah & Norasyikin
Iqa..., atau nama yg sering digunakan kat dlm kelas utk pggil dia, Nenek!! mulanya Wawa pun pelik gak, nape diorg pggil Iqa nie nenek.. biler Wawa tnya, kata diorg sebab Iqa nie byk ckp.. hehehe.. Tapi mmg x dinafikan pun, Iqa ni mmg sorg yg peramah.. dia senang bergaul ngan semua org.. semua org dia akn tegur.. Dia x sombong pun.. Tu yg bestnya ngan Iqa nie.. dia suke syum.. Law terserempak ngan dia kat mana2 pun, pasti dia akan tegur.. tapi Iqa nie pun , biasa jadi bhn usikan dlm kls.. lagi2 oleh pensyarah math ktorg.. sampai ngs2 Iqa nie kdg2 dibuatnya.. Iqa nie, dia seorg yg mpunyai sifat empati yg begitu menebal dlm diri dia.. tu yg diberitahu oleh pensyarah dinamika ktorg la.. hehehe..
~Iqa, sory ek law selama nie ade salah silap aq kat ko.. tapi, papepun, ko mmg best la Iqa.. Suke kwn ngan ko.. =)


Ekin nie pulak, len kisahnya.. Klaw dlm kls ktorg, dia x suke law ktorg pggl dia Nora.. x tau la nape.. Ekin nie duk sama blok ngan Wawa.., cuma dia kat aras 2.. Dia selalu juga naik bilik Wawa, ari ahad mlm isnin.. Law dia naik, dia pasti akan tnya, "Wa, ko tgh wat pe tu? Keje kimia yg cikgu bagi dah siap?" & ayat wajib dia setiap kali dia sampai kat bilik Wawa, "huh, semput aq naik bilik ko ni tau".. (sbb bilik Wawa kat tgkat 4).. Ekin nie juga merupakan salah seorg atlit tau.. Wakil KMM dalam bola tampar.. Dlm kls pun dia nie bgs juga.. Mesra je ngan sume org.. Sampai ngan pnsyarah2 pun dia mesra gak.. Dia nie pun rajin.. Suke tlg org..
~Ekin, lame dah ko x g nek bilik aq kan.., msti ko rndu nak nek bilik aq, kan.. hehehe.. 




Mohd Nazif  & Luqman Nurhakim
Nazif.., atau lbh mesra dgn pnggilan Ajib.. hehehe.. Karekter Ajib pulak ea.. Dia nie blh dikatakan antara lelaki yg agak pndiam dlm kls ktorg.. Klaw dlm kls BI, madam ktorg suke pggil dia ustaz coz dia nie mcm ustaz ckit.., alim la mknanya tu.. Ajib nie juga blh la dikatakn kembar si Luqman nie.. mana x nya, law g kls, msti sama2, duk sama2.. kdg2 ktorg yg rasa pelik biler diorg g kls asing2 atau jln asing2.. huhu.. Ajib nie ok, dia mmg nmpk tekun dlm kls.. dia nie pun baik orgnya.. Tapi baik dia, kene pada tempatnya.. Kdg2 kebaikan dia nie, ktorg x jangka tau.. Ingt lagi masa ktorg sume ade problem nak uruskan pasal overnight 1 praktikum ktorg, Ajib tibe2 ckp dia leh tlg tmbh RM53 utk kurgkan mslh time tu..
~Ajib, sory ek law slama nie ade silap & salah aq.. ko tu pun.., jga kshtan elok2 tau..


Luqman.., atau klau Naja, Aina & Ctot senang pnggil dia en. Bun.. hehehe.. Hobi man nie? Suke tersengih mcm kerang busuk dpn ktorg sume.. Tapi Man nie, mmg suke syum kat org.. kdg2, dia suke jeling2 ktorg law ktorg x bls snyuman dia tu.. hehe.. Man nie blh la dikatakan salah seorg pnyeri kls.. ade jer kata2 dia yg mencuit hati ktorg.. biler ckgu tnya soalan pun, ade je jwpn dia nnti yg akan wat ktorg 1 kls ktawa.. law dia x dtg kls sehari.., mmg sunyi la kls dibuatnya.. Tgk ekspresi muka dia yg selamber pun kdg2 dah leh wat ktorg 1 kls tergelak kecil..
~Man.., sory ek law slama nie aq ade tersilap kata kat ko.. sory, byk mngutuk ko.. hehe..




 
Ahmad Kamil


Nie Kamil.., juga merupakan salah seorg pnyeri dlm kls ktorg.. Ekspresi wajah dia la.., slamber & selalu wat ktorg tergelak.. lagi2 kalau ambik gambar.., ade jer ekspresi muka dia karang.. Kamil nie mmg senang la berkawan ngan dia.. Pandai ambik hati org.. Dia nie pun blh dikatakan pnyumbang idea bagi kls ktorg.., terutama skali dlm jazz chant & lthan sorak ktorg dulu.. setiap idea dia, dia akan tunjuk demo dgn gaya yg menghiburkan, so ktorg mmg x brape tension la masa latihan dulu.. Dia nie pun, nmpk la ketekunan & kerajinan dia dlm mentelaah ilmu nie.. Dia nie baik orgnya.. mudah mesra ngan semua org..
~Kamil, kat ko pun aq nak minta maaf ea kalaw aq ade wat slh silap kat ko.. & sory, aq ambik gmbr ko dari fb ko.. hehehe..




Nur Hafeza
Nie Zaa.., salah seorang x-PDT dlm kls ktorg.. Walaupun dia tua setahun dari ktorg, dia x suke ktorg pggil dia kakak.. X nak ade pape perbezaan antara ktorg.. Zaa nie seorg yg tegas.. Dia nie pun jenis yg x byk ckp juga.. Tapi dia ok.. Dari pengamatan Wawa, Wawa nmpk Zaa nie perahsia sikit.. Jarang dia kongsi hal2 peribadi ngan ktorg.. tapi Zaa nie ok, ske tlg org.. Law ktorg ade stdy group.., dia pun x segan tnya pape kat ktorg law ade yg dia x fhm.. kdg2 dia pun akn tlg ktorg juga law ade yg ktorg x fhm..
~Zaa.., sory law ade perlakuan aq yg ko x bkenan slama nie.. & thanz 4 donut big apple yg ko prnh bgi kat aq & syira dulu ek.. hehehe..




Najahunnisa Che Ghazali, Aina Nadhirah, & Amelia Syuhada


Naja atau sejak masuk sem 2 senang dipanggil Jaiho, (sbb2 pnggilan tu, x pulak Wawa tau.., mgkin sbb dia minat pelakon Korea kot) pulak merupakan pljr prmpn plg tggi dlm kls ktorg.. orgnya sempoi jer.., org KL, tpi msh berpegang dgn batas2 sesama islam.. Dia nie plg sng snyum & otak dia masuk jer ngan sume dak2 kls.., x lokek ngan pndpt2 jika ditnya atau dperlukan.. senglah nak bkwn ngan dia nie.., x byk karenah.. Yg psti, mmg thibur lah biler borak ngan die.., ade jer bnda yg dia nak ckp t.. Naja nie rajin juga.. Wawa tgk sume tutor dia pasti siap..
~Naja, aq mnta maaf ea law ade wat slh silap kat ko slama nie.. huhu.. ko mmg sorg kwn yg best la..



Aina… dia nie duk kat banting gak, sama ngan Wawa.. kdg2 biler nak balik jer, dia akn tumpang Wawa bler ktorg rncg nak balik & ayh Wawa dtg ambik.. Dia nie rajin & pandai juga tau dlm kls.., x tau la dia bljr cam ner.. dia nie lembut jer, byk peminat juga la Wawa tgk.. Aina nie pun jenis yg diam2 ubi berisi.., diam2 dia, tapi pndai.. law dlm exam pun, result dia blh than juga laa.. Law study pun dia msti akan bersedia dulu lbh awal.. Kdg2, Wawa nmpk la ketegasan dia dgn prinsip2 dia berkaitan study nei..
~Aina.., dh x dpt nak anta ko blek rmh ag cam dulu2 kan.. huhu.. btw, All the best!! Maaf law ade slh silap aq slama nie ea..




Leya pulak, atau senang di panggil ctot.. Nape dipanggil ctot? Xtau la pulak Wawa ape sbb2nya.. Cuma Naja & Aina jer yg tahu nape dipanggil ctot.. Leya nie dia jenis yg slumber.. ape yg dia nak ckp, dia ckp jer.. walaupun dia nie suke ckp lepas kdg2 tapi, hati dia baik.. Leya nie juga jenis yg x kedekut.. Leya nie pun merupakan salah seorg yg suke tlg org dlm kls ktorg.. Ape yg Wawa nmpak dari Leya nie, dia nie jenis yg kuat smngt.. Even law dlm exam, result dia x sberapa pun, Wawa x nmpk riak ptus asa dari muka dia.., ape yg Wawa nmpk, dia lagi bsmgat nak dptkn mrkh yg baik..
~Ctot, sory taw law dulu aq ade terkasar bhsa ngan ko & sakitkan ati ko.. sory ek.. huhu..




Mohd Afifi & Mohd Arif 


Afifi?? Hmm, xtau la cam ne leh dpt 1 praktikum pulak ngan dia kat sini.. Actually Afifi nie sama sklh mngengah ngan Wawa dulu.., & ktorg sekelas masa form 4 & form 5.. Masa first time kat library bsama mentor pun, biler cik Fatimah tnya ktorg “ade sape2 x yg sama sklh kat dlm praktikum nie?” reaksi Wawa ngan Fifi? Dia tersengih2 tgk Wawa, Wawa pun pndg dia jer.., ktorg 2 lgsung x nak mengaku.. haha.. Seminggu lps tu barulah kwn2 tau yg kitorg nie sbnrnya satu sklh & sama kls ag.. hehe.. Yang pasti, spnjg kat matrik, mmg kitorg asyik bertekak jer la.., xder keje len.. dia tu dari form 5 dulu, smpai la kat matrik nie, asyik cari psl jer ngan org.. huhu.. tapi kat matrik dia nie rajin g nek unit..
~Ko byk wat salah ngan aq, minta maaf cepat.. hahaha..




Arep nie pun dak KL gak.. Same ngan Naja.. Nak ckp pe psl Arep nie ek.. Haa, Arep nie terer English tau.. merupakan anak emas pnsyarah English ktorg.. Kdg2 ktorg ckp Arep nie ade skandal ngan Afifi.. Ye la, mana x nya.., g kls sama, duk dlm kls pun sblh2, tgk cam dlm gmbr diorg tu, ambik gmbr mesti rapat.. Arep nie, hobi dia dlm kls, suke cari psl ngan kbnyakan dak prmpn dlm kls ktorg.. & penyokong dia nnti? Sape lagi.. Afifi la.. Tapi Arep nie, dia jenis yg tekun bile study.. Dlam kls pun, biler ditnya soalan, dia bjaya mjwb sume soalan pensyarah ngan baik.. Dia nie pun ade juga ciri kepimpinan dia.. Ingt lagi masa Sorak & Jazz Chant, dia dilantik jadi ketua.. mmg nmpak la semua ciri kepimpinan yg ada pada dia..
~Arep, aq mnta maaf ea law ade salah silap aq.. tapi.., ko pun ade wat salah ngan aq juga.. haa, mnta maaf cepat.. hehehe.. gurau jer..




Ong Chia Howe
Ah Howe!!! Satu2 nya dak cina kls ktorg.. dulu ada lagi sorg, prmpn, tpi dia dah tkr jurusan hayat dah.. Ah Howe nie blh la dikatakan anak emas pnsyarah2 disini.. Pandai & rajin.. 4 flat woo dlm setiap exam.. terer kan dia nie.. Dia nie mudah bkwn & selalu snyum jer biler jmpa org.. dlm kls ktorg pun, dia akan jadi rebutan biler ckgu suh wat group.. Wawa rasa beruntung juga lah biler dpt sama group ngan dia dlm projek bi.. dia nie pun x lokek ngan pndpt & ilmu.., slalu tlg ktorg law ada sbjek yg ktorg x fham.. mmg beruntung la dpt kwn ngan dia nie..
~Ah Howe, sory last day ari tu x smpt jmpe u before balik.. sy nak cpt msa tu,, sory klaw sy ada sakitkan hati u selama nie.. & thanz 4 everything.. by the way, don’t forget me, ok..



Nadhirah  & Norfaraha 

Nad.. juga merupakan salah sorg x-PDT dlm kls ktorg.. Dia nie, nama jer lagi tua setahun dari ktorg, tapi bdn dia yg plg kecik… comel jer.. sampai sorg roommate Wawa pun ckp dia suke tgk Nad nie.. hehe.. Nad ni, dia suke syum..  mesra jer org nye.. Baik.. Nad nie blh la juga dikatakan pljr prmpn terpandai dlm kelas ktorg.. result dia dlm exam.., mmg gempak… kalah ktorg.. tapi dia x kedekut ilmu.. Dia x ksh law ktorg mnta dia ajar smthng yg ktorg x fhm.. dia akn tunjukkan dgn besar hati… tu yg best ngan Nad tu..
~Nad yg comel… Thanz ngan semua tunjuk ajar Nad dulu yer.. Tq sooo much.. =)


Faraha nie pulak mmg rapat ngan Nad.., dari sem 1 lagi.. Faraha nie pun duk sama blok ngan Wawa.. sama aras ngan Wawa juga, tapi len wing.. Dulu masa sem 1, Wawa slalu gak g bilik Faraha nie, Pnjam tutor kimia.. huhu.. Faraha nie dari yg ktorg nmpak, dia nie ade sifat kepimpinan.. law duk dlm kumpulan, dia suke jadi ketua.. Dari situ nmpak la sifat kepimpinan dia.. Dia nie mmg seorg yg tegas & yakin kat diri dia.. ape yg dia buat, dia mmg yakin.. Faraha nie law duk dlm kumpulan, kalau blh, dia nak semua perfect, xde silap.. hehe..
~Fara, sory ek dulu aq byk menyusahkan ko, terutama skali sem 1.. huhu..




Nilofer Nisa 
Nilofer, atau nama pnggilannya, Oper.. Dia nie org nya pemalu, pendiam jer.. X byk ckp.. Tapi Oper nie, pendiam2 dia pun ubi berisi tau.. Wawa jarang nmpk dia siapkan tutor.. Dia buat tutor pun dlm kls tutor tu juga.. Tapi bler exam, result dia blh thn juga ooo.. X tau cam ne dia blajar.. Oper nie baik sgt.. Dia ske tlg org, lagi2 slesaikan mslh math.. Wawa suke tnya dia soalan2 math.. sbb dia pasti akan dpt jwb.. senang berkawan ngan dia.. dia ckp pun, alahai, lembut jer.. Tapi terer ckp BI.. Time MUET dulu, mmg dia la yg byk ckp time berlatih.. Ktorg pulak? Byk mendiamkan diri & just menyampuk sikit2.. hehe..
~Oper, thanz coz sudi ajar kite math serba sedikit dulu.. jasamu x kan ku lupe.. hehe..



Shahirah & Nurul Asma

Syira nie cite2 dia nak jadi kaunselor.. hehe.. kata2 dia mmg mcm kaunselor… Pape hal, dia slalu wat ngan Wawa.. Dia ringan tulang sbnrnya, law nak suh dia wat per, senang jer.. tapi besalah, manusia punya byk ksilapan.. kdg2 Wawa pun x suke ngan bbrapa sikap dia.. tpi xper, at least, Wawa blh bljr smthng new.. Syira nie kira prmpn plg sempoi dlm kls ktorg.. dia ckp, nak ckp per, slmber jer.. mudh ketawa, sym & x sombong ngan org.. tapi law dia dh benci & x suke kat org tu, pe nsht kita pun utk kebaikn dia ngan org tu, dia x kn terima..
~Syira, thanz 4 everythng ea.. sory sgt2 ngan sume slh silap aq kat ko slama nie..




Asma pulak len kisahnya.. bdn dia nie kecik, jer.. perangai dia.., mcm budak2.. happy go lucky jer sentiasa.. ade je bnda yg dia nak ckp.. x prnh bhenti dia bcakap.. lagi satu, dia nie suka blari2.. law g joging or jln2 time ptg ngan dia kat padang ragbi KMM, pasti Wawa tertinggal kat blkg coz dia dah lari2 ke dpn.. very active la ini budak.. haha.. law Wawa jln ngan dia, msti ramai yg ingt Wawa nie lagi tua dari dia tpi sbnrnya, dia yg lagi tua dari Wawa.. hehe..
~Asma, maaf yer slh silap kite.. kite slalu mrah2 kat asma sblm nie.. huhu.. sory.. be happy always ok..


Mohd. Asfawi

Awie!! Haa, dia nie juga actually slh sorg ahli F4P1.. Tapi, dia smpt bsama kami masa sem 1 & bbrapa mggu dlm sem 2 jer, sbb dia dpt SPA, farmasi.. ptg 19 dis 2010, tu la last time Wawa jumpe dia sblm dia kuar dari KMM keesokan arinye.. Tapi Awie nie mmg best.. masa lthn sorak & jazz chant ktorg dulu, dia la antra llki plg sporting & byk juga sumbgkan idea.. dia sgt sporting.. Actually awie nie dia cple ngan faraha.. secocok sgt dak berdua nie.. Tapi yg pasti, awie nie blh dikatakan penceria suasana dlm kls.. 1st day dia dah xde ngan ktorg, rata2 sume ckp agak terasa sunyi la biler Awie dah xda, sbb dia nie jnis yg friendly taw.. sume org dia tgur..
~Awie, aq mnta maaf lagi law ade slh silap aq kat ko.. sory sblm nie aq ade x reply msj ko ma ko wish ktorg kat KMM dulu.. bkn dsngajakan.. so, all the best, jdilah seorg fharmacist yg berjaya..







To all F4P1 members.,
Aq mmg bersyukur sgt2 dpt knl ngan korg sume.. Thanz korg coz  dah menceriakan hari2 aq sepanjang setahun kat KMM nie.. Aq gembira sgt2 knl ngan korg.. korg mmg best la.. hmm, spnjg kita kat KMM, korg slalu ckp korg nak dgr aq ckp srwak kan.. ok, skrg aq tunaikan permintaan korg tu..,

Kamek minta maaf kat kitak org semua mun kamek ada molah salah silap & menyakitkan hati kitak orang semua.. kamek nang happy bila bersama ngan kitak orang semua.. harap kitak orang akan sentiasa ingat semua kenangan kita di KMM k.. Iboh lupa kat kamek..

Ok korang, tu je la kot.. hehehe.. papepun aq nak ckp, mmg aq syg korg sume sgt2.. insya-Allah, aq xkan lupakan korg sume.. ok, jaga diri korg elok2.. jgn nakal2.. =)









No comments:

Post a Comment